Mindre kraftfoder för större prestation?

Jag köpte senaste numret av HästMagazinet och fann en artikel som var väldigt intressant.
En tjej (Malin Conysson) har gjort en avhandling som kort och gott bevisar fördelarna med ett större intag av grovfoder kontra hälften grovfoder och hälften kraftfoder till högpresterande hästar t.ex. travhästar. Studien har gjorts på SLU Wången.

"Stora kraftfodergivor (ev. havre) har visat sig ge sväl kolik, magsår och muskelproblem som beteendestörningar hos hästarna."

Det går bl.a. att läsa om att hästarna som fick en större grovfodergiva behöll vätskebalansen bättre under fasta (t.ex. vid tävling) då de bara ätit grovfoder. Vilket kunde bero på att de kan använda de extra vattnet i grovtarmen.
För att få ett grovfoder med så högt energiinnehåll att det räcker för att försörja en travhäst som tränar hårt så måste det skördas tidigt. Oftast har de fodret också ett högt proteinnnehåll. Om hästen får mer protein än den behöver för att bygga muskler m.m så bryt överskottet ner och används som energi.

För mig som har två travhästar lät detta sannerligen intressant. Finns det en möjlighet att slippa de höga kraftfodergivorna och istället ge mer grovfoder? En tanke som jag tidigare funderat kring då jag har en häst som blir tokig på havre, men samtidigt behöver mkt energi för de prestationerna han utför.
För närvarande går bägge mina hästar på bete och jag har till viss mån redan märkt att detta skulle vara möjligt.
De får nämligen inget kraftfoder just nu, enbart mineraltillskott för leder osv. (Steel-joint) och mitt sto som är i hårdast träning nu har inga som helst problem att trots det prestera. För mig är detta helt klart något som är värt att fundera över.
Jag ska skriva ut avhandlingen och läsa på lite mer.


Planer, planer och planer

Jag kan säga att för första gången på länge så har jag i stort sett hela helgen planerad. Nästan iallafall.

Imorgon så ska jag vara hundvakt åt Skorpan. Bodil börjar 7 så jag sa att det är bara att hon släpper in henne i lägenheten, jag är kanske eller mest troligt inte vaken då. Jag är nämligen ledig resten av veckan och ska passa på att sova lite längre imorgon. Fast Skorpan lär nog väcka mig det första hon gör, gullehunden. :)
På kvällen har jag och B tänkt åka och kolla på Martin Stenmark på Rix festivalen i Luleå. Ungefär den enda artisten jag ansåg var värd att se. Resten var skit. Martin är iallafall ögongodis. *ler*

Fredag blir det lite sprit för min del och Luleåkalaset. Sambon har lovat att ställa upp och köra. Chefen frågade om jag kunde jobba i helgen. Nej, sa jag. Jag har redan jobbat 3 helger i sträck (!) och jag har rak lön så jag tjänar inte på att jobba så mycket helg. Men jag sa att jag är uppbokad hela helgen, vilket jag är också som sagt.

Ikea ska också hinnas med på lördag. Vi ska dit med min kära mor och deras stora kombi. Det blir skitbra. :)
Då kan man handla mycket saker, haha. Vi åker runt 7 på morgon och förhoppningsvis är vi hemma till 18, då jag är bortbjuden på middag som tack för att jag varit hundvakt de senaste veckorna.

Härlig helg helt enkelt.

PDOL

Snart är årets upplaga av PDOL över.
Men, jag ansåg inte att jag ville gå i år. Inga artister jag ville se och kände mig rent ut sagt inte sugen.
Jag var in en sväng på dagen igår och kollade lite saker, såg en ursnygg handväska i ett stånd. Men i tyg. Jag vill ha en i skinn. Jakten på handväskan har börjat, är tack vare en gammal kamrat från gymnasiet helt förälskad i Björn Borg. Jag behöver också en ny plånbok, min nuvarande (av märket Björn Borg) håller rent ut sagt på att trilla i bitar. Men den har hängt med i ett antal år nu.

Jag såg en supersnygg på Umbrella inne i Piteå. Tyvärr låg den på 349:- och det känner jag att jag inte kan betala just nu. Så jag får hålla fast i min gamla tills vidare. Jag har dock inte hittat någon handväska ännu, sitter och letar på nätet men det går sisådär. Jag har dock en sak som jag verkligen vill ha just nu, har sett reklamen för den x ggr.
En Babyliss ICurl.





Det kanske är min kvinnliga sida som äntligen börjar poppa fram? ;)
Jag kan ärligt talat säga att jag inte ens äger en hårfön. Jag har aldrig känt mig manad att köpa en heller, håret mitt får hellre självtorka och det är extremt sällan jag tar en dusch i sista-minuten före en fest el. liknande. Sånt lyckas jag alltid planera in, mest med tanke på att jag som sagt ej har hårfön. Jag har bett sambon att köpa mig en så jag kan bara hoppas. Han har dock lovat mig en linsundersökning + linser i 2-årspresent. Det var ett tag sen sist jag hade linser så det ska bli trevligt. Glasögon är besvärligt ibland, men på jobbet kommer jag inte använda linser. Det strulade så mycket sist, med tanke på att det är en väldigt dammig miljö. På tal om 2 år, vi firar det den 29:e juli. :)

Ha det!

Nattsudd

Det blir lätt så för min del när jag är ledig.
Tur att jag iallafall hittar på vettiga saker när jag nattsuddar. :)
Jag har röjt upp i diverse garderober och hittat bl.a. saker som ska till stallet, kläder jag trodde var försvunna och bilder från då jag fyllde 19. Fantastiskt alltså. När jag var hem till mina föräldrar tidigare så insåg jag att jag egentligen har hur mycket saker som helst hemma hos dem fortfarande som jag egentligen bör ta hit. Hela min samling med cd och lp-skivor t.ex. Vad tänkte jag egentligen? Prioritering är min största gissning.

Jag tror jag ska ta en djupdykning ner i några lådor nu för att se om jag finner något spännande.
På återseende. :)


Hundvakt

Yes, idag agerar jag hundvakt åt Bodils lilla hund, Skorpan. Jag åkte och plockade upp henne runt 12. Hon fick slå följe till stallet och nu är vi hemma hos mig. Skorpan försöker busa med katterna mina, vilket går sådär. Den enda som är riktigt busbenägen är Tiger som nästan tränger in Skorpan i ett hörn stundvis.

Jag ska åka på en stund och lämna tillbaka Skorpan, förbi stallet och mata mina hästar. Därefter tänkte jag åka förbi mina föräldrar en sväng. Jag hade egentligen tänkt hämta en byrå jag har hos dem som jag tänkt måla om och ställa i köket här. Men jag insåg att jag aldrig kommer att få den uppför trappen själv, så det får jag vänta med tills Ulf kommer hem igen. Det verkar dessutom som att han inte kommer hem förrän på söndag. De har visst väldigt mycket att göra i Ottsjö. Han har isåfall varit borta i nästan 2 veckor. Egentligen skulle han kommit hem på fredag, så vi hade tänkt åka till Haparanda och gå på Twin City Festivals. De flesta av mina vänner vet att jag är svag för The Rasmus och de ska uppträda där. Jag får se om jag åker dit ändå, men hade varit trevligt att få med mig någon.

Jag har tappert försökt flörta med min mamma i hopp om att hon ska följa med till Ikea nästa helg. Det första hon frågade mig var vad jag behövde på Ikea. Massor behöver jag.. typ. Vi kan väl låtsas iallafall.
Men hon skulle då fundera på saken. Till saken hör att det var ett bra tag sen hon var dit och ja, min mamma älskar Ikea. Så jag tror att hon mer än gärna följer med, även om hon och Ulf inte alltid drar jämt. Jag hoppas hon följer, jag vill ha en stor bil.. i annat fall så får jag väl försöka låna deras bil över dagen. Nu kom jag precis att tänka på vars jag mer vill. Candyworld. Mmm. Chokladkakor med Baileys-fyllning. Mumma mumma.

Underbar och älskad av alla..

Ja, som titeln säger så är det egentligen vad jag ville döpa min blogg till. Tyvärr så blev det engelska istället för svenska. Största orsaken till namnet är undertiteln som följer ".. och på jobbet går det också bra."

De flesta av mina vänner vet sannerligen vid det här laget hur det går på mitt nuvarande jobb.
Men det har jag inte tänkt skriva här, nej hela den sörjan tar jag med de underbara vännerna tills de helt enkelt väljer att antingen frysa ut mig ur deras liv för att jag tjatar livet ur dem eller att de helt  sonika trillar av pinn. Muntert va? :)

Just nu kan jag dock njuta av 6 dagars ledighet. Jag har enbart jobbat måndag denna vecka, resten av dagarna skulle Helena ta. Gulle henne. :) Jag är alltså både ledig från jobb och från sambon som just nu befinner sig på jobb i Östersund tills fredag. Lite skönt är det faktiskt, jag slipper ju städa upp efter honom. ;) Han är expert på att bara lämna saker överallt och aldrig ta upp smutstvätten. Ibland har jag nästan lust att hänga ut honom genom ett fönster.
Sitter just nu och funderar på om vi skulle ha tagit oss till Ikea när han kommer hem, inte den här helgen men nästa.
Jag ska höra om min kära mor och syster är intresserade av att följa. Om jag känner min mamma rätt så följer hon med, vilket är bra för de har en större bil än vad jag har. Man måste ju planera lite grann. Hehe.

Det behövs lite utfyllnad för väggarna i sovrummet. Det är så tomt där. Sen hade jag tänkt försöka kolla på en bokhylla åt alla mina böcker, just nu är det undanstoppade lite överallt. Mest under sängbordet dock. Vi behöver några lampor till vardagsrum + till den lilla hallen vi faktiskt har. Kanske också lite med detaljer till köket. På ett sätt är det bra med neutrala tapeter. Då kan man sätta mer färg i det övriga. Jag har bestämt att köket ska gå i grönt, det blir så harmoniskt. Sovrummet har jag börjat med rött och beige. Vardagsrummet blir det mer neutrala färger och svart, då vi har roströda tapeter. Jag har egentligen aldrig varit typen som gillar inredning, men på senare år har det blivit mera kul. Särskilt när man har sin egen prägel. Jag är ju mer mot den udda typen av inredningsdetaljer, det finns mycket saker med t.ex.döskallar hemma hos oss. Glas, underlägg, brickor osv. Fördelen när jag har en viss stil då min sambo inte verkar ha någon. Men han hjälper till så gott han kan när vi är ute och handlar, lägger in sina åsikter och så. Det blir nog folk av honom tillslut också. ;)

Nej, nu ska jag röra mig mot sängen. Jag har fått den stora turen att låna Frida på stallet imorgon, hon ska hjälpa mig att rida mina hästar. Vilken tur man kan ha alltså. :)

RSS 2.0