Svett, svett och åter svett.

Jag har en häst som vid kraftig ansträngning svettas mycket och löddrar rikligt.
Det rinner rent ut sagt om henne. De på stallet har föreslagit att jag ska ge henne mer salt i maten, men då jag vet att hon flitigt slickar på saltstenen som jag har i hagen (de går ute dygnet runt nu)så tror jag inte att det beror på det och att saltbrist ska vara ett problem för henne som svettas.

Mycket riktigt, jag läste i senaste Ridsport att det är mer tvål än salt i hästars svett.
Hästar är ovanliga på det sättet att de producerar svett med högt proteininnehåll - till skillnad från oss.
För ett flyktdjur är det nämligen viktigt att snabbt kunna göra sig av med överskottsvärmen - detta löser hästen genom att svettas över hela kroppen, ymnigt och ofta med ett lödder som resultat.
Löddret består i huvudsak av latherin och har funktionen att det sänker ytspänningen - precis som diskmedel och andra rengöringsmedel i vatten - det tillåter stora mängder svettfukt passera ut genom hästens vattentäta skinn.
Samma ämne hjälper till att tugga maten och uppstår när hästen tuggar på bettet.
Proteinet latherin finns i hästens hud och salivkörtlar men inte i några andra vävnader.

Det är alltså bra att min häst svettas på det sätt hon gör vid kraftigare ansträngningar. De skriver också att man ska vara försiktigt med kemiska preparat osv. på hästens hud. Att schamponering och olika typer av glanspreparat torkar ut huden och inbjuder till obalands i hårremmen är välkänt, kanske finns det en annan påverkan som vi idag inte kan se.
Slutsumman är iallafall: En högpresterande häst ska  svettas - för sitt eget välbefinnandes skull.
Svettigt värre. ;)

Bloggandet är inte min starka sida..


Som synes, så är det ju faktiskt över en månad sedan jag bloggade sist. Vad har då hänt?
Jo, nu är man arbetslös. Chefen var så trevlig så istället för att säga rakt ut när sista dagen på provanställningen var att "Nej, du får inte jobba mer" så fick jag veta det 3 veckor senare när jag åker dit för att få ett papper påskrivet. Han har dessutom meddelat min handläggare på AF. Jaha, och inte mig?
Jag kan sätta hur mycket som helst på att om jag inte behövt ha pappret underskrivet så skulle jag inte ha fått veta något förrän min handläggare kontaktat mig. Vilket jävla rövhål.

Till Olov
Ta och kör upp ditt jordbruk där solen inte skiner.

Nåjo, life goes on. Jag söker jobb för fullt.
På måndag är det äntligen dags att få lite ordning och reda i håret. Mikaela (Hemma hos Mikaela, Roknäs) ska fixa utväxten på mig. Det var ju som ett tag sedan sist jag gjorde något med håret, men jag har då inga planer på att klippa mig. Jag vill ha mitt långa hår, jag bara älskar det.

Annars är allt lugnt på Kringtorpsvägen. Sambon är borta och jobbar i Gällivare just nu så det är bara jag och hunden. Han ska hämta hem katterna från svärföräldrarna när han kommer hem igen. Huja, de har varit borta i 3 veckor nu, mina små älsklingar. :(
Dags att sova nu tror jag minsann.
Ha det!

RSS 2.0