Kvinna = bättre hand med barn?


Vi hade en intressant diskussion på jobbet idag. Det började med jämställdhet och jag talar om hur långt vi i Sverige har kommit i den frågan (även om vi har en bra bit kvar) jämfört med andra länder.
Att det fortfarande är tämligen nyligt som kvinnan huserade hemma, tog hand om barn och hushåll medan mannen arbetade. Min kollega tyckte att vi fortfarande borde ha det så eftersom att kvinnor har bättre hand med barn. Va? Vad är det som säger att kvinnor handskas bättre med barn frågade jag?
Ja, det sitter i våra gener sa han. Jag blir less när jag hör sådana åsikter och påpekade dessutom att ska vi vända oss till djurens värld så finns det djurslag där hanen har hand om ungarna, och inte honan som de flesta ser som "normen".
Jag är definitivt ingen ultra-radikal när det gäller jämställdhetsfrågor, men irritationen stiger när jag möter personer som anser att kvinnans plats är hemma och ingen annanstans.

Jag är uppfostrad i en familj där jag och mina syskon varit jämställda. Det har aldrig varit skillnad på mig och min syster jämfört med min bror. Vi har haft samma uppgifter hemma oavsett.
Jag lever med en sambo som är uppfostrad på ett vis som föreskriver att tjejerna skulle göra allt arbete inomhus och killarna det "hårda" arbetet utomhus. För mig är det nästan så långt bort man bara kan komma.
Jag blir helt förbluffad, särskilt över att min sambo fortfarande "lever" i denna värld och ibland tror att han ska komma undan med vissa saker hemma. Det är nu jag ska nämna att jag också är uppfostrad att tala för min sak och stå på mig, och så låter vi det vara svar för vad som kan inträffa. ;-)

Men återigen, vad är det som säger att jag som kvinna har bättre hand med barn?
Ta mig som exempel. De flesta andra tjejer i min ålder när jag gick på t.ex. högstadiet blev helt saliga över ett spädbarn eller en baby. Jag var helt nollställd. Och jag är till viss del fortfarande det.
Jag kan erkänna att barn kan vara gulliga, oftast när de uppnått en ålder av minst 5 år. Men innan det, att sammanföra mig med en baby/ett spädbarn det är ungefär som att hälla vatten på en gås. Om det finns naturligt i mig, borde det inte ha börjat pocka på uppmärksamhet nu? Eller?
Och nu kan jag återigen ta sambon som exempel. Han har flertalet vuxna syskon med barn som han bytt blöja på t.ex. och han om någon kan verkligen se det gulliga i ett litet barn. Är detta isådanafall något onaturligt för honom, då det ses som ett typiskt kvinnligt drag att kunna "handskas" med barn så att säga? Jag bara undrar.

Det jag mestadels (om än via en något skruvad väg) vill ha sagt är att jag står för jämlikhet mellan könen.
Lika för lika. Det jag har ska också en man ha rätt till och vice versa. Det säger det sunda förnuftet.
Jag anser inte att en karl ska ha mer betalt för att han utför ett arbete som i flera år ansetts "kvinnligt", lika lite som jag anser att jag ska ha mer betalt för ett jobb som anses "manligt" även om det sällan sker i den riktningen. It's often the other way around I'm afraid. För att avsluta det hela kan jag säga att jag är stolt över att vara svensk. Vi har ett land som kommit långt i många frågor, dock har vi en bit kvar i jämställdhetsfrågan.. men det skulle väl vara fan om vi inte kommer ändå i mål? :-)

Dagens roliga!


Kalix LKK

Mycket har hänt på senaste tiden.
Jag har fastnat i utställningsträsket. Yes, så är det.
Första inofficiella var 2:a april och igår var det dags igen. En inoff på Kalix LKK.
Vi fick en 1:a förra gången, denna gång fick vi 1:a HP BIM. Så vi fick 2 rosetter. Kul! :)

Nu på söndag är det dags igen, en inoff på min gamla gymnasieskola.
Tydligen är det ungefär 60 hundar anmälda, vilket är ganska lite.
En bekant som har en valp efter ett kullsyskon till Fox ska också ställa ut. :)

Eldprovet för Fox är den 6:e juni. Då är det officiell på Piteå BHK.
En hel drös med hundar från Tväråstugans kennel kommer att vara där, jag fick veta det igår.
Jag pratade med uppfödaren Anki som är riktigt nöjd att jag börjat ställa ut Fox och att jag tänkt meritera honom.
Hon ser gärna att han kommer in i aveln! :D Men då ska vi lyckas meritera honom först.
Just nu sitter jag och kollar runt på lite andra utställningar på de olika brukshundsklubbarna.
Det är en på Skellefteå i augusti och även på Schäferhundklubben OG Skellefteå samma månad.
Jag får se om jag ska anmäla till någon av dem, isåfall lutar det mot brukshundsklubben.

Näst framöver blir det att beställa kennelkläder så vi kan göra lite reklam för Anki's fina kennel. :)

RSS 2.0